Savantul român Ion Fulga explică adevăratul motiv al celei de-a doua acuzații aduse Simonei Halep de Agenția Internațională de Integritate a Tenisului (ITIA). Într-un dialog cu ProSport, expertul spune despre creșteri de hematii că sunt nejustificate.
„Pașaportul biologic al Simonei Halep este total normal”, afirmă Ion Fulga, după ce toxicologii și farmacologii Federației Internaționale de Tenis au identificat parametri biochimici anormali înaintea depistării Roxadustatului în testul doping din 29 august 2022 făcut de Simona Halep la US Open.
„Roxadustatul crește numărul de hematii, crește concentrația hemoglobinei în sânge și atunci se putea, presupune, că s-au detectat niște asemenea creșteri de hematii care nu erau justificate. Numărul de hematii din sânge poate fi crescut și prin alte mijloace. De exemplu, antrenamentul la înălțime (n.r. 2.000 – 3.000 de metri altitudine)”, exemplifică pentru ProSport Ion Fulga, somitate în farmacologie care a înființat Agenția Medicamentului în România.
Specialistul argumentează astfel și existența Complexului Național Piatra Arsă situat pe Platoul Bucegi, muntele Cocora (altitudine 1950 metri, la jumătatea distanței dintre Babele și Furnica în mijlocul uneia dintre cele mai mari rezervații naturale de jnepeni din Europa Centrală).
Testul de sânge făcut de Simona Halep la US Open indică markeri ai metaboliților care nu sunt decelați într-o probă de urină (n.r. în tenisul mondial nu este obligatorie cota de 30 la sută de teste de sânge din totalul controalelor doping efectuate de o jucătoare într-un an):
„Există niște cantități sub Roxadustat-ul (n.r. substanța activă din medicamentul Evrenzo identificată în testul doping al lui Halep la 29 august 2022) care nu poate fi detectat. Orice dispozitiv de măsură, orice aparat de măsură, are un parametru care se numește sensibilitate. Sensibilitatea reprezintă valoarea minimă detectabilă. Sub acea valoare minimă detectabilă nu se detectează nimic! Această posibilitate există. Există posibilitatea să nu poată fi depistat decât în sânge, nu și în urină. Se elimină 50 la sută prin urină, 50 la sută prin metabolizare (sânge), Roxadustatul. Deci, există în urină daca persoana și l-a administrat într-o anumită cantitate care depășește pragul de sensibilitate”, explică șeful catederei de Framacologie a Facultății de Medicină din București de ce cantitatea minimă găsită în testul doping al Simonei nu putea fi identificată decât într-un test de sânge nu și unul de urină.
„Probabil cei de la Agenția Mondială de Integritate a Tenisului vor să arate lumii că sunt buni de ceva. Imensa majoritate a jucătorilor testați pozitiv în ultimii ani sunt victimele contaminării. Unde sunt cei care se dopează cu adevărat? Joacă în continuare!” acuză Patrick Mouratoglou care pretinde că, în proba doping pozitivă a Simonei Halep cantitatea de Roxadustat este „atât de mică încât corespunde unei contaminări”.
„Există cantități dozabile și nedozabile. Dacă e nedozabilă înseamnă că există și nu poate fi detectată pentru că sensibilitatea testului nu este suficient de mare. Sub valoarea minimă detectabilă nu poate fi identificat Roxadustat. Este foarte greu de contaminat în acest fel ! Roxadustat are cantitatea minimă eficace, doza minima eficace, de 20 de miligrame”, mai spune profesorul farmacolog Fulga.
Și Dragoș Damian,director executiv Terapia Cluj, vine în completarea acestei teorii: „Pe fiecare slot din procesul de fabricație sunt 4 etape. De când se introduce în fabricație substanța activă (n.r Roxadustat) și până ce iese de pe linia de producție, pentru medicamentul pe care-l vedem în farmacie (n.r. Evrenzo), în cutia aceea, există 60 de teste diferite care identifică conformitatea. Presupune modificarea procesului tehnologic ! Întâmplător un supliment nutritiv poate fi contaminat într-o fabrică certificată la nivel național sau mondial”
„Suplimentul nutritiv ingerat de Simona nu provine dintr-o companie farmaceutică. Se pune problema contaminării medicamentului propranolol cu Roxadustat. Propranololul are pe comprimat 40 de miligrame. Nu se poate contamina cu încă 20 de miligrame de substanță Roxadustat. Trebuie să fie vorba de un proces, dorit, de modificare a procesului de fabricație. Nu poate să fie altceva! În acest moment, în cazul oricărui producător de medicamente, auditat de Agenția Europeană, de Agenția Americană, de Agenția Română a Medicamentului, riscul ca să existe o contaminare încrucișată este practic nul. Prin Controlul Medicamentului se înțelege analiza fizico-chimică a medicamentului: există un control al materiilor prime, există un control numit in proces, pe parcursul procesului de fabricație se fac asemenea controale, există un control al produsului finit și există controale după terminarea procesului de fabricație”, garantează omul de știință Ion Fulga.
„Este imposibil ca producătorul acestei substanțe active, roxadustat, să fabrice pe linia de fabricație și suplimente (n.r. nutritive). Posibilitatea este zero ca alte produse fabricate de producator să fie contaminate cu Roxadustat. Riscul de contaminare într-o procesare de medicamente este practic zero într-o companie farmaceutică acreditată de agențiile internaționale de control”, este categoric Dragoș Damian, directorul executiv Terapia Cluj.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER